O chlebu

Když nás a náš produkt představujeme, dostáváme obvykle těchto několik otázek. Dovolili jsme si na ně tedy odpovědět už předem níže.

Co znamená Raw Bakers?

Název Raw Bakers je to takový vtip. Náš chleba připravujeme sušením do 42 °C, tedy ho nepečeme, ale sušíme. Ale Raw Pekaři zní prostě lépe než Raw Sušaři. :)

Proč jste začali dělat zrovna RAW chleba?
RAW chleba byl pro mě (Otu) taková berlička v RAW stravě. Sladkých věcí v RAW kvalitě se dá sehnat spousta - čistě přírodních i upravených. Ale když přijde nekonečná chuť na slané a chuť se do něčeho se zakousnout. Jíst avokádovou pomazánku namazanou jen na cuketě, okurce nebo přikusovat řapíkatý celer a papriku. Kdo to vyzkoušel pár měsíců pochopí :).


Jaké je složení Vašeho chleba?
Na tuto otázku jsme podrobně odpověděli v záložce O chlebu

Jak jste ke složení došli?
Naše první chleby jsme dělali hlavně ze směsi ořechů. Jenže testováním jsme zjistily, že to není úplně ideální na zažívání. A když chtěl někdo ochutnat, tak to nešlo bez upozornění, že jsou v tom ořechy - mohl na ně být alergický.
V polovině roku 2014 přišlo rozhodnutí - udělat náš chleba z běžných evropských surovin a vynechat alergeny. Začátek byl plný extrémního složení i postupů. Naštěstí je Kryštof velmi systematický a pečlivým vážením, přepočítáváním a laděním poměrů jsme došli až k současnému složení. Ale pozor - složení není všechno. Velmi mnoho udělají i naše jedinečné technologie a postupy výroby a směs koření.

Proč jste se rozhodli chleba "vyrábět ve velkém"?
Ještě před pár lety se člověk za RAW orientaci trochu styděl. Nebo radši se otázkám stravování vyhýbal. Ale touha pochlubit se nakonec vždy zvítězí. No a Petra (náš marketingový guru) se chlubí moc ráda. A když se k tomu přidá to, že se pohybuje pracovně po celém Česku a občas si vyrazí i na Slovensko, do Maďarska a do Polska... Už část první várky odvezla na nějaké jednání, dala ho ochutnat všem a bez mrknutí prohlásila, že ho budeme vyrábět ve velkém. Jsou už to skoro dva roky. Za tu dobu se nám nastřádalo spoustu lidí, kteří otestovali náš chleba a chtějí ho pro sebe, své známé a klienty. Byli jsme neustále ostřelováni stejnými otázkami: "Kdy už to konečně začnete vyrábět? A můžete mi dodávat chleba pravidelně?"

Proč jste nezačali chleba prodávat hned? Napřed kamarádům, známým a pak...
Jednak to není u potravin legální, protože každý i ten nejmenší výrobce musí splňovat stejné podmínky/normy jako velké korporace. Splnit tyto podmínky je v běžné domácnosti nemožné. Nebo jinak: přípravu potravin v RAW kvalitě se dá doma zvládnout pro vlastní potřebu rodiny v pohodě, ale u většího množství je to nemožné.

Komu Váš chleba nejvíc chutná?
Nejvíc fanoušků máme ve skupině lidí, kteří nesmí jíst "normální" chleba a pečivo ze zdravotních důvodú. A nejde jen o intoleranci na lepek. Je to na delší vyprávění. Podobně velká parta jsou lidi co běžný chléb a pečivo jíst nechtějí - tloustnou po něm nebo mají různé zažívací potíže... Ale nejvíc jsou nadšení chutí a konzistencí lidé, kteří jsou z 50 % až 100 % na RAW stravě. Nejvíc nás ale překvapilo kladné přijetí od lékařů a dietologů. Čekali jsme mnohem konzervativnější přístup a tak ná překvapilo, když řekli, že by náš chléb chtěli doporučovat vlastním pacientům. Neplánovaně jsme na těchto expertech náš chleba testovali, když si ho od nás chtěli sami vzít na vyzkoušení. Naši kamarádi MVDr. Alexandr Skácel, MUDr. Radek Růžička a MUDr. Rozinková jsou po naší rodině první testeři a hodně nám přidali ujištění, že jdeme tou správnou cestou. Měli jsme štěstí na osvícené lidi.

 

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info